Green-white logo Go Wild Serbia

Kanjon Kratovske reke

U blizini Priboja kod sela Kratovo, nalazi se skriveni kutak za odmor i rekreaciju.
Ukoliko želite da doživite svaki metar ovog predela na adekvatan nači, saznate i naučite nešto novo, javite nam se.

Aktivnosti su prilagodive, tako da potpuni užitak i pravu avanturu imaju deca i odrasli.

O kanjonu

Kanjon Kratovske reke se nalazi u opštini Priboj (Zlatiborski okrug) i pripada MZ Kratovo. Ovaj predeo se oslanja na kanjon reke Uvac, obronke Zlatibora, sa zapada na Pribojsku Banju, sa juga Bistricu i Čelice, sa severa na Brezna i sa severozapada Jelaču. 


Kratovska reka izvire u Radoinji na 650 mnv i duga je 13 kilometara. Uliva se u reku Lim – Potpećko jezero. Rečica je formirala kanjon pre ušća u dužini od 3 kilometra i to je predeo koji prolazimo, kroz vodu i uređenom stazom. Voda je osvežavajuća i prijatna, najvećim delom dubine do kolena ali ima i mesta gde se može skočiti sa stene. O kvalitetu vode svedoče rečni rakovi, potočna i kalifornijska pastrmka, kao i bogata flora.

Planinski vrh Bejličkovica visine 1003 metra, prekrivena šumom.
Devojka i momak izlaze iz Velike pećine

Aktivnosti

Na ulasku u kanjon se nalazi trasirana staza ka Velikoj pećini u podnožju vrha Klik (964 mnv) i improvizovani poligon za kanjoning obuku. Daljom šetnjom kroz kanjon prolazi se kroz 3 od 4 veštački probijena tunela i preko jednog drvenog mosta, što doživljaj boravka među viskokim krečnjačkim stenama čini još veličanstvenijim. 

 

Prolazak kroz vodu je lagan i može se birati putanja sa manjom i većom dubinom, postoji par mesta gde se može skočiti u vodu ali takva mesta se mogu i zaobići. Temperatura vode je prijatnih 20 stepeni. Kao orijntir za završnicu i izlazak iz kanjona uzimamo ostatke trospratne isposnice Bjeličkovica (jedna od kelija manasira Sv. Nikole u Dabru), koja se nalazi se u stenama istoimenog masiva. Pored navedenih aktivnosti, napravili smo ljuljaške koje se nalaze na neočekivanim mestima.

 

Vreme trajanja aktivnosti je oko 4 sata.

Ukupno se prelazi 4 kilometra, 190 metara uspona i 330 metara spustanja. Staza nije povratna ili kružna.

Za sve avanturiste

Po mnogim kriterijumima kanjon Kratovske reke definitivno ne spada u zahtevne kanjone za prolazak, što ga upravo čini idealnim za porodične izlete sa decom ali i one koji žele lagani odmor u prirodi, bez umaranja. 


Kada se na sve doda osnovna kanjoning obuka koju prolazite na početku, pravi se dobra osnova za upuštanje u bilo koju avanturu na ozbiljnijem nivou. Obuka se sastoji od upoznavanja sa osnovnim tehnikama koje se koriste za savladavanje visokih stena i vodopada uz pomoć užadi i prateće opreme.

Cena i organizacija

Sama šetnja do pećine i kroz kanjon je 30 evra, sa obukom za upotrebu užadi i prateće opreme 50 evra po osobi.

 

Što se tiče prevoza, po vašem dolasku u Priboj ili na dogovorenu lokaciju dalje idemo našim vozilima.

Dečak od 7 godina korača kroz Kratovsku reku

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju

Ukoliko ste zainteresovani za ferata avanturu popunite formu ili nas pozovite.
 
+381655506109 – Aleksa
+381649033179 – Duško
 
gowildserbia@gmail.com

Galerija

Scroll to Top