Green-white logo Go Wild Serbia

LISA STENA 1127 m.n.v. PRIBOJ.

Spustanje niz liticu visine 150 metara uz pomoć užadi

Platforma – portaledge i ležaljka – hammock

O Lisoj steni

Lisa stena se nalazi na teritoriji opštine Priboj, njena nadmorska je 1127 metara i predstavlja jedan od najlepših vidikovaca sa licem okrenutm prema severo–istoku, tako da pogled obuhvata dobar deo planinskog venca Stari Vlah, sa sve Crnim Vrhom, Banjskim Brdom, Potpećkim jezerom i Tornikom na Zlatiboru. Dok se sa druge strane Goleškog brda, kada se prođe pored izvora Sokolove vode i Planinarskog doma, na mestu zvano Prepran, pogled seže do crnogorskih planinskih venaca Ljubišnja, Durmitor i Sinjavina. 


Do Lise stene se može doći na dva načina. 

– Prvi, uz pomoć terenskih vozila do Planinarskog doma, od koga je potrebno pešačiti 15 minuta do vidikovca. 


– Drugi način je aktivnom transportom, tačnije pešačenjem prelepim planinarskim stazama, kroz listopadnu i četinarsku šumu, za šta je potrebno oko 3 sata (10 km).


Sama litica ima oblik trougla, dok je njena krečnjačka površina izuzetnog kvaliteta, što sve zajedno pruža slobodu za bezbedno sprovođenje raznih aktivnosti na njenom licu. Pored samog spusta niz liticu, posebno je atraktivna centralna platforma koja služi kao plato za razgledanje i predah, dok pravi zaljubljenici u izlazak sunca mogu na njoj da dočekaju jutro.

Dva muškarca stoje na platformi koja je zakačena za stenu
Ležaljka na steni

Opis aktivnosti

Po dolasku na Lisu stenu na jedan od dva načina, ukoliko izaberete da se spustite na platformu (portaledge) ili u ležaljku (hammock), dok se vi odmarate i uživate u pogledu mi ćemo postaviti užad, platformu i ostale bezbednosne elemente. Nakon toga, dobijate instrukcije kako oprema funkcioniše i demonstriramo aktivnosti koje ćete sprovoditi. Za realizaciju aktivnosti nije potrebno prethodno iskustvo spustanja niz stene, strah od visine je normalan i njega ćemo prevazići uz posebne tehnike. 

 

Litica niz koju se spustamo je visoka 150 metara, međutim mi ne idemo do dna nje već ostajemo na prvoj trećini odakle je najbolji doživljaj stene i okoline.


Vreme trajanja aktivnosti je oko 5 sati. Zadržavanje na platformi zavisi od vaše želje, od pola do 3 sata. 


Ukoliko planirate da noćite na platformi, dolazak je par sati pred padanje mraka, procedura je ista kao za spustanje samo što ostajemo do ujutru na litici. Doručak mi organizujemo.


Ukoliko planirate pešačku turu od Priboja do Lise stene, za to će vam trebati oko 2 sata (6km, 700 metara uspona) do gore i nešto više od 1 sata do dole. 

Nesvakidašnja avantura

Spustanje i boravak na Lisoj steni je neuobičajna ponuda koja se retko gde sprovodi i spada u izazovnije avanture. Trenutni kapacitet za prenoćište je dve osobe, što je ujedno i minimum za realizaciju spustanja/noćenja. Maksimalan broj osoba za spustanje zavisi od vašeg vremena, jer se na platformu idu istovremeno dve osobe i vodič, pa od vašeg zadržavanja zavisi koliko vas može učestvovati.

 

Ukoliko imate želju da noćite a nemate grupu, pišite nam pa ćemo vas obavestiti kad se prijavi još neko.

Cena i organizacija

Cena za silazak na platformu je 70 evra, spavanje je 150 evra.

 

Što se tiče prevoza, po vašem dolasku u Priboj ili na dogovorenu lokaciju dalje idemo našim vozilima ili peške.

Pogled iz ptičije perspektive na stenu i šumu. Tri osobe leže na platformi

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju

Ukoliko ste zainteresovani za ferata avanturu popunite formu ili nas pozovite.
 
+381655506109 – Aleksa
+381649033179 – Duško
gowildserbia@gmail.com

Galerija

Scroll to Top