Green-white logo Go Wild Serbia

Ledena pećina - Priboj

Na teritoriji opštine Priboj u selu Krnjača, nalazi se neobičan prirodni fenomen.
Reč je o podzemnom sistemu jamama koje su tokom cele godine pune leda, čak i tokom vrelih letnjih meseci.

Pogledajte video prezentaciju u kojoj ćete čuti priče o prirodnom ledomatu i ljudima koji su tu živeli.

O jami Ledenjača

Da nije bilo age (lokalni nadzornik za vreme Osmanskog carstva) preke naravi, pitanje je da li bi se meštani usudili da tumaraju po gustoj četinarskoj šumi, na terenu koji je izuzetno podložan poroziji. 

 

Kada je lokalnom agi nestao konj, digla se velika zbrka u selu jer je aga zapretio narodu da će im spaliti selo, ukoliko mu ne vrate konja ili donesu valjan dokaz da je konj nestao ili nastradao.

 

Uslovnjeni paljenjem sela i krvoprolićem, nisu imali puno izbora već su krenuli u potragu za konjem koji je nestao agi. Nakon nekog vremena, naišli su na veliki otvor u zemlji i vidne tragove klizanja velike životinje. Najhrabriji među meštanima, prišao je u bilzini jame i dobro osmotrio situaciju. 

 

Budući da u to vreme (početak 19. veka) nisu imali opremu za ulazak u speleološke objekte, oborili su nekoliko visokih stabala, od kojih su napravili merdevine i tako pristupili do sada neistraženoj jami, za koji će se ispostaviti da krije mnogo veće blago nego što su očekivali.

 

Konj je pronađen mrtav, dokaz je iznet na površinu a tajna o ledonosnoj pećini koja je u to vreme predstavljala bogatsvo isplivava na površinu. Meštani su improvizovali sistem čekrka, užadi i nosila, uz pomoć kojih su vadili led iz jame i prodavali bitnim trgovačkim centrima i na okolnim vašarima.

 

Priča se da su sante leda koje su vadili bile teške i do 70 kilograma i da su umotavane u slamu i tako transportovane do Dubrovnika.

Ice cave Priboj, Serbia

Opis aktivnosti

Na ovom lokalitetu postoji nekoliko jama, ali najznačajnije su dve Ledene pećine, koje se nalaze jedna pored druge.

 

Najjednostavniji pristup je na „glavnim otvorima“, gde postoji dobra prilaznost i sidrišta za spustanje sa užadima. 

 

„Mala Ledena pećina“ je bogatija ledom i malo jednostavnija za ulazak i izlazak.

 

„Velika Ledena pećina“ ima atraktivniji ulaz i spustanje sa užetom u kontinuitetu 60 metara, dok se mala sastoji iz tri dela sa strmim delovima, što je čini jednostavnijom za početnike.

 

 

Idealno letnje osveženje

Navdene aktivnosti mogu izgledati kao vrlo zahtevne i opasne, ali uz pomoć naših vodiča prevazićete sve nedoumice i bićete ponosni na sebe, jer ćete se sa lakoćom spustiti u jame okovane snegom u sred letnjih vrućina. Pre spustanja u jame, prolazite detaljnu obuku za upotrebu opreme koja je jednostavna i bezbedna za korišćenje.

 

Po mnogim kriterijumima Ledena pećina ne spada u zahtevne aktivnosti, što je čini idealnom za jednodneve izlete za one koji žele odmor u prirodi na nesvakidašnjem mestu.

 

Kada se na sve doda osnovna obuka koju prolazite na početku, pravi se dobra osnova za upuštanje u avanture na ozbiljnijem nivou. 

Cena i organizacija

Cena od 100 evra po osobi, obuhvata transport i ulazak u Malu Ledenu pećinu. Minimum za realizaciju trebaju 2 osobe.

 

Što se tiče prevoza, po vašem dolasku u Priboj ili na dogovorenu lokaciju dalje idemo našim vozilima.

Podzemni deo ispunjen ledom

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju

Ukoliko ste zainteresovani za ledenu avanturu popunite formu ili nas pozovite.
 
+381655506109 – Aleksa
+381649033179 – Duško
 
gowildserbia@gmail.com

Galerija

Scroll to Top